Citlivosť na lepok? Alebo celiakia?

10 months ago Zdravie91

Chcela by som sa s vami podeliť o moju skúsenosť a o niečom čo by vás možno mohlo zaujímať, respektíve, možno máte to isté čo ja. Ubehlo dosť času, než som zistila čo mi robí dobré a čo nie v stravovaní. Niekto to zisti hneď niekto až po určitom čase . Mne to trošku dlhšie trvalo, pokiaľ som si naozaj mohla povedať, že toto nie je ok.

A tak sa aj stalo ako som si aj myslela.. Mám citlivosť na lepok (podľa vlastných skúsenosti, skúšaní a sledovaní) Nie som doktorka aby som si určila diagnózu, ale evidentne mi lepok na trávenie dobre nerobí. Respektíve môjmu žalúdku, ale to v momentálnej dobe asi viacerým ľuďom. Nie len mne. Keďže skoro každý druhý z nás ma histamínovú intoleranciu a pod. A to som ešte dokonca absolvovala aj alergologické vyšetrenia a zaujímavé, že alergická a ani citlivá na lepok nie som a pri tom mi nerobí dobre na žalúdok. Stačí mi ak by som si dala akýkoľvek chlieb.

pasta-1181189_640

Môže byť biely alebo tmavý. Stačí, že je tam lepok (glutén) A hneď mám bruško, ako keby som bola v druhom stave 🙂 A k tomu o deň, dva vyrážky na tvári :-/ Hrôza ! Však to nie je v poriadku, vôbec 🙁  Lepok sa nachádza v pšenici, špalde, raží a tiež aj v jačmeni. Určite aj viete, že samotný lepok je samozrejme komplex proteínov. Ale má dva hlavné proteíny a to sú glutenín a gliadín, ktorý je zodpovedný väčšinu negatívnych účinkov lepku na zdravie.

Popravde ma nikdy nenapadlo, že budem mať akurát s týmto nejaké ťažkosti. Však som vyrastala na bielom pečive. Keď som bola malá milovala som biele pečivo (rohlíky), ktoré som si natrela cez víkend na raňajky s domácim džemom od babky- alebo si ho len tak vzala a dokázala som ho aj suché zjesť 🙂 Teraz už si ani nepamätám, kedy naposledy som aj ten biely voňaví rohlík mala a jedla.

Ale nevadí mi to, popravde som sa s tým naučila žiť, že v dnešnej dobe nič nie je dokonalé. Tak ako moje telo a môj organizmus a robím aspoň preto čo sa dá. Nejem stále bez lepkové pečivo, ale striedam to z chlebíkom kde je pridanej viacej vlákniny a menej pšenice a je mi lepšie ako pred tým 🙂

P.S. Nekážem vám nejesť to, alebo to, ale jedzte to čo vám chutí a cítite sa z toho všeobecne dobre 🙂

 Vaša Suzie 🙂

Zuzka

Je mi cťou sa s vami podeliť o môj blog, ktorý má vystihuje. Nájdete v ňom to čo má teší, napĺňa a robí mi život krajším a pozitívnejším.